Jaką kaszkę wybrać?

Kaszki dla niemowląt wołają z półek sklepowych feerią barw i kolorów. Jest ich tak dużo, że kiedy pierwszy raz mamy wybrać kaszkę dla naszego malca mamy z tym nie lada problem. Mnogość smaków i przeróżne konfiguracje zbożowe wprawiają bowiem w osłupienie.

Na co powinniśmy zwrócić uwagę przeglądając oferty flagowych producentów kaszek? Od których kaszek zacząć rozszerzanie diety niemowlęcia i o co tak naprawdę chodzi z tym glutenem?

Kiedy zacząć?

Wprowadzanie do diety niemowlęcia innych produktów niż mleko matki lub mleko modyfikowane uzależnione jest od jego wieku. Zaleca się by maluszki karmione piersią były tylko i wyłącznie na matczynym mleku do 6 miesiąca życia. Wtedy należy zacząć wprowadzać do ich diety nowości np. kaszki. Dzieci karmione gotowymi mieszankami, mogą poznawać nowe smaki już po ukończeniu 4/5 miesiąca życia.

Jakie kaszki podać jako pierwsze?

Na początek dobre będą kaszki bezmleczne i bezglutenowe np. kukurydziane lub ryżowe. Są delikatniejsze dla małego brzuszka i można przyrządzić je na trzy sposoby. Dodając do mleka modyfikowanego, pokarmu matki lub wody mineralnej.

Jeżeli do diety malucha zostały wprowadzone już owoce, do kaszki można również dodać przetarte jabłko lub gruszkę. Owoc zmieni jej smak i sprawi, że stanie się bardziej wyrazistym daniem.

A co dalej?

Gdy przetrzemy już pierwsze szlaki kaszkami ryżowymi i kukurydzianymi a maluch będzie je chętnie zjadał, możemy włączyć do jego diety kaszki mleczne i te z zawartością glutenu np. wielozbożowe, pszenne, mannę czy owsiankę.

Co to jest gluten ?

Gluten jest mieszanką dwóch białek roślinnych : gluteniny i gliadyny. Znajduje się on w ziarnach najczęściej spożywanych zboż : jęczmienia, żyta, pszenicy, owsa, orkiszu.

W przemyśle piekarniczym gluten ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości wiążące. Jest bowiem bardzo kleisty i ciągliwy. Dzięki niemu ciasto po wypieczeniu jest pulchne i dłużej zachowuje świeżość.

Ekspozycja na gluten

Jeszcze do niedawna twierdzono, że podawanie kaszek, zawierających gluten niemowlętom, które skończyły 6 miesiąc życia, pozwoli zapobiec rozwinięciu się celiakii. Jest to wrodzona choroba polegająca na nietolerancji glutenu. Do tej pory zalecano by półrocznym szkrabom podawać pół łyżeczki kaszki z glutenem np. w zupce lub deserku. W ten sposób organizm miał uodpornić się na obecność glutenu w diecie dziecka, traktując jego małe ilości jak „szczepionkę”.

Teorię na ten temat obalili angielscy naukowcy. W październiku 2014 roku po długich badaniach nad związkiem między ekspozycją na gluten a wystąpieniem celiakii, w New England Journal of Medicine opublikowano wyniki badań naukowych, które obalają tezę jakoby tak wczesne wprowadzanie glutenu miało jakiekolwiek znaczenie.

Wg. najnowszych schematów żywieniowych kaszki pszenne czy wielozbożowe można wprowadzać na równi z bezglutenowymi.

Czym kierować się przy wyborze kaszki

Wybierając jakiekolwiek produkty dla naszych dzieci, tych zupełnie małych ale i dużych, powinniśmy kierować się zasadą, że im mniej w składzie różnych polepszaczy tym lepiej. Ten sam klucz warto zastosować szukając odpowiedniej kaszki dla niemowlaka. Wydawać by się mogło, że kaszka jest produktem bardzo naturalnym, ale przeglądając listę składników na opakowaniu czasem można złapać się za głowę.

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na zawartość cukru, którym nafaszerowane są kaszki. Niemowlęta bardzo szybko się uczą, więc jeśli od najmłodszych lat będą bombardowane cukrem, w przyszłości będą miały z nim problem.

Kaszki błyskawiczne dostępne w sklepach mają jeszcze jeden bardzo ważny defekt. Nie są to kaszki z owocami lecz kaszki o smaku owocowym. Co się z tym wiąże? Do kaszek dodawana jest minimalna ilość suszu owocowego lub owocowy aromat. Nie zastąpią one prawdziwych, pachnących i zdrowych owoców.

Najlepiej zatem kupować kaszki nie przetworzone i samemu przyrządzać je dziecku z jego ulubionymi owocami.

Rodzaje kasz

Kasza manna (zawiera gluten) – to drobniutka kasza powstająca ze zmielonych ziaren pszenicy. Jej główną zaletą jest lekkostrawność. Kasza manna zawiera także dużą ilość skrobi i wysoką zawartość jodu. Może być podawana niemowlętom karmionym piersią – od 6 miesiąca życia, oraz niemowlętom karmionym butelką – od 5 miesiąca życia.

Kuskus (zawiera gluten) – to kasza z pszenicy twardej durum. Jest lekkostrawna i zawiera dużą ilość białka oraz węglowodanów. Ze względu na mniejszy przemiał, kasza polecana jest niemowlętom około 9 miesiąca życia.

Kaszka krakowska (zawiera minimalną ilość glutenu) – to łamane, nie palone ziarna gryki. Kaszka jest delikatna w smaku i zawiera dużą ilość białek oraz kwasu foliowego. Niemowlętom polecana od 7 miesiąca życia.

Kasza jęczmienna (zawiera gluten) – otrzymuje się ją z ziarna jęczmienia. Jest kaszą rewelacyjnie działającą na procesy trawienne. Zawiera duże ilości niacyny (witaminy PP). Niemowlętom polecana w zależności od jej rozdrobnienia od 7/9 miesiąca życia.

Kasza gryczana (bezglutenowa) – uważana za najzdrowszą kaszę. Powstaje z łuskanych i prażonych ziaren gryki. Bogata w białko i minerały. Niemowlętom polecana około pierwszego roku życia ze względu na wielkość ziaren.

Kaszka kukurydziana (bezglutenowa) – bardzo delikatna kasza, która ma sporo witaminy E. Polecana niemowlętom karmionym piersią – od 6 miesiąca życia i niemowlętom karmionym butelka – od 5 roku życia.

Kaszka ryżowa (bezglutenowa) – najdelikatniejsza z kasz, wytwarzana z ziarna ryżowego. Jej jedyną wadą jest fakt, że posiada spore właściwości wiążące, więc podawana w postaci samego kleiku, bez owoców może powodować u dzieci zaparcia. Polecana niemowlętom od początku rozszerzania im diety.

——————————————————————————————————————–

artykuł pojawił się również w czasopismie Mamy czas

Udostępnij wpis:
    Kategorie: Bez kategorii, Dzieci, Niemowlęta. Autor: Marika Kaczmarek. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

    O Marika Kaczmarek

    Jestem położną z kilkuletnim stażem pracy. Ukończyłam Wyższe Studia Magisterskie na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu o kierunku Położnictwo. Doświadczenie zawodowe zdobywam głównie podczas pracy w Ginekologiczno-Położniczym Szpitalu Klinicznym w Poznaniu. Prywatnie jestem mamą 3-letniej Sary i 7-miesięcznego Arturka. Czas spędzony z dziećmi uważam za wyczerpujący aczkolwiek bardzo radosny i pełen wrażeń czas :) Staram się by dzieciństwo moich maluchów obfitowało w ogrom miłości i dobrą zabawę.

    4 komentarzy nt. „Jaką kaszkę wybrać?

    1. Witam,
      a ja bardzo polecam nowe kaszki Bobovita Porcja Zbóż, np. taką mleczna kukrydziano-ryżową. Moja córcia od takiej zaczęła i myśle, że to był dobry wybór. Wszystkie kaszki są bez dodatku cukru i wzmocnione są witaminami. Jako mama – polecam!

    2. my kupujemy BoboVita PORCJA ZBÓŻ moge z czystym sumieniem polecic, sprawdzaja sie swietnie, smakuja dobrze nie powoduja zadnych alergii, są zdrowe

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    *

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>