Żywienie dzieci od 1 do 3 roku życia

Dieta dziecka pomiędzy 12 a 36 miesiącem życia powinna być przede wszystkim dobrze zbilansowana. Należy zwrócić uwagę by była bogata w składniki odżywcze i mineralne, oraz zawierała odpowiednią ilość energii.

Zgodnie z zaleceniami ekspertów w dziedzinie żywienia, dziecko każdego dnia powinno otrzymywać posiłki z 5 podstawowych grup produktów.

PRODUKTY ZBOŻOWE

To podstawowe źródło energii. Jeśli zawiera również pełne ziarno dostarcza błonnika pokarmowego oraz witamin z grupy B. Warto nauczyć dziecko spożywania pełnoziarnistego pieczywa, grubych kasz i płatków śniadaniowych bez dodatku cukru. Ograniczyć należy białe pieczywo i makaron.

WARZYWA I OWOCE

Dostarczają mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego, dlatego w diecie dziecka powinny znajdować się 5 razy dziennie (także jako dodatki do dań). Mogą być podawane surowe, gotowane na parze, w zupach lub daniach głównych.

OLEJE ROŚLINNE I MASŁO

Są doskonałym źródłem energii, niezbędnym do przyswajania wielu ważnych witamin. Należy podawać je codziennie ale w małych ilościach. Masło dostarcza witaminy A i D, natomiast oleje roślinne są bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone oraz wit E.

MLEKO I PRZETWORY MLECZNE

Dostarczają one wapnia, magnezu, białka, witaminy D oraz witamin z grupy B. Wszystkie te składniki są źródłem ważnych dla rozwoju kości i zębów składników budulcowych.

MIĘSO, RYBY, JAJA

Mięso jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, cynku, miedzi i białka. Ryby dostarczają m.in. jodu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Warto posiłek mięsny raz w tygodniu zastąpić rybą.


 

 10 ZASAD DOBREGO ŻYWIENIA

 1. Dbaj by Twojemu dziecku codziennie dostarczać odpowiednią ilość ruchu – kilkadziesiąt minut zabawy lub innych aktywności.

2. Unikaj nadmiaru soli, by dziecko nie przyzwyczaiło się do słonych potraw. Zamiast soli używaj ziół.

3. Kiedy dziecku chce się pić podawaj mu wodę mineralną. Ogranicz do minimum słodkie soki. W żadnym wypadku nie pozwalaj dziecku pić coli!

4. Mięso drobiowe podawaj dziecku tylko 2-3 razy w tygodniu, koniecznie bez skórki.

5. Mięso czerwone i wędliny podawaj dziecku nie więcej niż 3 razy w tygodniu. Jaja tylko w te dni kiedy nie podajesz mięsa.

6. Produkty mleczne należy podawać dziecku codziennie w postaci : mleka, kefiru, maślanki, jogurtu, twarożków.

7. Staraj się by pieczywo, które je Twoje dziecko było źródłem zbóż z pełnego przemiału.

8. Dwa razy w tygodniu podawaj dziecku rybę – bogatą w kwasy omega -3, które wspomagają rozwój intelektualny.

9. Dbaj by każdego dnia w menu dziecka znajdowały się świeże owoce i warzywa w różnej postaci.

10. Najlepiej by w diecie dziecka znalazły się tłuszcze roślinne – oliwa z oliwek, olej rzepakowy.

Udostępnij wpis:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    *

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>