Potrawy wigilijne dla kobiet karmiących piersią

 

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. Każda karmiąca piersią mama na pewno zastanawia się co będzie jadła przy wigilijnym stole. Wszak Wigilia to kapusta, grzyby, śliwki, smażone ryby.

Z odrobiną fantazji można jednak ominąć zakazane produkty i cieszyć się równie dobrym smakiem co pozostali członkowie rodziny.

Czym zastąpić kapustę i jak upiec piernik light dowiecie się poniżej :

RYBA PO GRECKU w wersji lekkostrawnej

Składniki :

4 filety z dowolnej ryby,

3 marchewki,

1 pietruszka,

1 mały seler,

1 koncentrat pomidorowy,

sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,

musztarda,

olej

Przygotowanie:

Rozmrożoną/świeżą rybę pokrój na mniejsze kawałki, przypraw solą i pieprzem. Warzywa zetrzyj na tarce na drobne paski, dodaj do nich ziele angielskie i liść laurowy. Duś pod przykryciem z dodatkiem oleju.Do miękkich warzyw dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę i resztę przypraw. W żaroodpornym naczyniu ułóż rybę, obłóż warzywami i piecz około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C .


SAŁATKA JARZYNOWA

Składniki:

3 ugotowane marchewki,

2 ugotowane  pietruszki,

1 mały ugotowany seler,

2 małe ugotowane ziemniaki,

3 małe kiszone ogórki,

1 małe jabłko,

2 jajka na twardo,

1 łyżka majonezu,

1 łyżka jogurtu,

Sól i pieprz.

Przygotowanie:

Pokrój warzywa, jajka i jabłko w drobną kostkę. Dodaj jogurt i majonez. Dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj dokładnie.

Jeżeli lubisz możesz dodać pokrojoną w kosteczkę szynkę.


KARP PIECZONY w ziołach

Składniki na ziołową posypkę:

5 łyżek bułki tartej,

szczypta soli,

4 łyżki posiekanej natki pietruszki,

2 łyżki posiekanego koperku,

oregano, bazylia, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Sypkie składniki wymieszaj a następnie panieruj płaty karpia w roztrzepanym jajku, mące i ziołowej posypce.

Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym lub zawiń w folię aluminiową i połóż na blasze. Piecz 15-20 min. w nagrzanym do 180°C piekarniku.


BARSZCZ CZERWONY

2 średnie buraki,

1 marchewka,

1 pietruszka,

ok. 1000 ml wody,

liść laurowy, pieprz, sól, majeranek,

łyżeczka oliwy,

szczypta cukru,

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój w  kostkę/talarki lub zetrzyj na tarce. Zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będą miękkie. Dodaj oliwę i pieprz. Gotuj jeszcze kilkanaście minut na małym ogniu.

Tradycyjny barszcz zakwasza się octem lub sokiem z cytryny. Nie jest to jednak wskazane podczas karmienia piersią. Jeżeli koniecznie twój barszcz musi być kwaskowy dodaj do niego trochę koncentratu buraczanego.


USZKA obowiązkowa pozycja w menu świątecznym

Farsz :

200g pieczarek

olej

sól, pieprz

Przygotowanie :

Pieczarki ugotuj  osolonej wodzie. Możesz dodać również pieprz.


Ciasto na uszka

300g mąki tortowej,

1/2 szklanki ciepłej wody,

1 jajko,

1-2 łyżki oleju,

szczypta soli.

Przygotowanie:

Do przesianej mąki wbij jajko i delikatnie wymieszaj w międzyczasie podlewając wodą. Dodaj olej, sól i wyrabiaj ciasto. Kiedy stanie się elastyczne rozwałkuj na cieniutki placek. Wycinaj kółka np. kieliszkiem, faszeruj a następnie zawijaj i gotuj.

Jeżeli nie chcesz ryzykować z pieczarkami możesz zrobić farsz taki jak do pierogów ruskich.


PIEROGI ruskie

Ciasto na pierogi: wykonujemy identycznie jak ciasto na uszka. Wycinamy większe kółka np. szklanką

Farsz:

500 g ziemniaków,

500 g sera twarogowego półtłustego,

sól,pieprz, majeranek lub koperek.

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki dokładnie zmiażdż i zmieszaj je z twarogiem. Dopraw i włóż farsz do przygotowanych wcześniej krążków z pierogowego ciasta.


PIERNICZKI bez dodatku miodu

Składniki :

1 kg mąki,

400g cukru pudru,

4 jajka,

1 op. przyprawy korzennej,

500g miękkiego masła,

4 łyżki stołowe mleka,

4 łyżeczki proszku do pieczenia,

2 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie:

Przesiana mąkę połącz z pozostałymi składnikami. Wyrobione ciasto rozwałkuj na stolnicy i wycinaj różne kształty za pomocą foremek (lub szklanki). Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 10 minut.

Pierniczki nie dość że nie zawierają bardzo alergennego miodu to jeszcze są gotowane do jedzenia tuż po upieczeniu i nie muszą leżakować tak jak tradycyjne pierniki.


PIERNIK MARCHEWKOWY

Składniki :

2 szkl. mąki

4 jajka

1 szklanka cukru,

2 szklanki startej marchwi,

175g masła lub margaryny,

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,

4 łyżeczki cynamonu,

1 niepełna szklanka rodzynek.

Przygotowanie:

Przesianą mąkę połącz z pozostałymi składnikami i dodaj rodzynki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C

 

Tak na prawdę święta kobiety karmiącej piersią nie muszą być monotonne i nudne, należy tylko stosować kilka podstawowych zamienników

     NIE                                      TAK         

ryba smażonaryba duszona/gotowana/pieczona

ocet/sok z cytrynyzakwas buraczany

kapusta/grzyby →  farsz ziemniaczany

kompot z suszonych owoców → kompot z jabłek z dodatkiem suszonej śliwki

pierniki/piernik z miodem pierniki słodzone cukrem

 

ALERGENY : miód, orzechy, cytrusy, mleko, kakao

 

Udostępnij wpis:

    2 komentarzy nt. „Potrawy wigilijne dla kobiet karmiących piersią

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    *

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>