Dlaczego warto karmić piersią?

Mleko kobiece to najcenniejszy dar jaki można ofiarować swojemu dziecku. Niestety promowanie karmienia naturalnego nadal stanowi szerokie pole do popisu dla przedstawicieli zawodów medycznych. Nadal spotykam pacjentki, które naprawdę mało wiedzą o zaletach karmienia piersią. Często są przeświadczone tym, że mieszanki sztuczne są bardziej pożyteczne. Niektóre kobiety zbyt łatwo poddają się na początku ,,mlecznej drogi” twierdząc, że ich pokarm nie służy dziecku.

Jak obalić mit cennego mleka z puszki? Uświadamiając społeczeństwo, że mleko kobiece to jest najlepsze pożywienie, spełniające wszystkie potrzeby dziecka. Spróbuję przedstawić zalety karmienia piersią – zarówno te dla kobiet jak i dla dzieci.


1. Zalety karmienia piersią dla kobiet:

  • Przyspiesza proces inwolucji macicy (obkurczania po porodzie) a co za tym idzie kobiety karmiące piersią szybciej tracą zbędne kilogramy i powracają do formy sprzed ciąży.
  • Zmniejsza ryzyko krwotoku poporodowego i anemii.
  • Profilaktyka raka piersi – liczne badania naukowe dowodzą, że kobiety które karmiły dzieci piersią, rzadziej chorują na nowotwory sutka. Niektórzy wartość karmienia naturalnego porównują ze szczepionką antynowotworową. Badania dowodzą: w okresie menopauzy kobiety, które karmiły piersią o 50% rzadziej chorują na raka piersi, a 25% rzadziej na raka narządu rodnego.
  • Mniejsze ryzyko wystąpienia osteoporozy w okresie menopauzy.
  • Buduje prawidłową więź między matką a dzieckiem – podczas karmienia piersią wydzielany jest przez organizm kobiecy hormon (oksytocyna), który wpływa na tworzenie niezwykle silnej więzi. Dodatkowo bliski kontakt fizyczny, patrzenie i obserwowanie dziecka, przyglądanie się sobie nawzajem umacnia uczucie bliskości. Wszystko to sprawia, że kobietom o wiele łatwiej przyzwyczaić się do nowej roli-matki. U kobiet karmiących piersią rzadziej dochodzi do depresji.
  • Wygoda – pierś jest zawsze ,,pod ręką”, teoretycznie możesz karmić w każdym miejscu, nie martwiąc się o wyparzanie butelek, gotowanie wody, itp. Poza tym mleko kobiece nic nie kosztuje a ceny mieszanek sztucznych wahają się czasem w granicach 20-30 zł. za puszkę.

2. Zalety karmienia naturalnego u dzieci:

  • Najlepszy skład pokarmu – nie ma lepszego pożywienia, niż mleko matki. Jest ono idealnie dostosowane do potrzeb dziecka. Wartości odżywcze są idealnie zbilansowane. Ilość i jakość pokarmu zmienia się wraz z rozwojem i wiekiem dziecka.
  • Wzmacnia odporność dziecka – wraz z mlekiem matki dziecko otrzymuje przeciwciała odpornościowe (sam produkuje je od 3 miesiąca życia). Jest to swego rodzaju naturalna szczepionka. Żadne mleko sztuczne nie zawiera immunoglobulin. W pokarmie kobiecym znajduje się kilkaset substancji i żywych komórek (enzymy, hormony, makrofagi) które budują system odpornościowy dziecka. Kolejnym cennym składnikiem są bifidobakterie i bakterie Lactobacillus, które kolonizują przewód pokarmowy maluszka, chroniąc je tym samym przed infekcjami układu pokarmowego. Dzieci karmione piersią rzadziej chorują na zakażenia układu oddechowego i moczowego. 10 razy rzadziej są pacjentami szpitali. Jako osoby dorosłe rzadziej cierpią na choroby cywilizacyjne (nadciśnienie, cukrzycę, otyłość, chorobę niedokrwienne serca).
  • Wyższy iloraz inteligencji – kolejne badania naukowe donoszą, że karmienie naturalne sprzyja rozwojowi intelektualnemu dziecka. Dzieci te osiągają o wiele  wyższe noty w testach na inteligencję. W szkole osiągają lepsze wyniki, nauka przyswajana jest o wiele łatwiej. Dzieje się tak głównie dzięki zawartości długołańcuchowych kwasów wielonienasyconych LC-PUFA oraz dzięki pozytywnym zmianom w mózgu, jakie mają miejsce w trakcie bliskiego kontaktu z matką. 
  • Rzadziej powoduje kolki – pokarm matki jest dostosowany do układu pokarmowego dziecka. Mleko kobiece zawiera łatwostrawne i najlepiej przyswajalne białko. Cząsteczki tłuszczu są kilkanaście razy mniejsze niż w mleku sztucznym a w związku z tym nie obciążają układu trawienia i wydalania. Dodatkowo, mleko kobiece zawiera karnitynę, która ułatwia trawienie i metabolizm tłuszczu. Dlatego pokarm naturalny jest szybko trawiony i nie powoduje dolegliwości.
  • Zmniejsza ryzyko alergii – wystąpieniu alergii u dziecka sprzyja wczesne zetknięcie z obcogautnkowym białkiem (np.białkiem mleka krowiego). Mleko matki zawiera białka tego samego gatunku, dlatego nie wywołuje ono reakcji nadwrażliwości. Mleko krowie zawiera głównie beta-laktoglobulinę, która sprzyja uczuleniom. Natomiast mleko kobieca w głównej mierze zawiera alfa-laktoglobulinę oraz sekrecyjną immunoglobulinę A (SigA) – unikatową i niespotykana w mleku sztucznym. To dzięki niej nabłonek jelita jest szczelnie pokryty, niszcząc drobnoustroje oraz chroniąc organizm dziecka przed przenikaniem drobnoustrojów (co chroni przed alergią pokarmową).
  • Zapobiega wadom zgryzu i wymowy – logopedzi i ortodonci zgodnie przyznają, że ssanie piersi korzystnie wpływa na prawidłowy rozwój szczęki i podniebienia.  
  • Trzykrotnie mniejsze ryzyko wystąpienia zespołu nagłej śmierci łóżeczkowej.


Kategorie: Laktacyjne S.O.S., Porady. Tagi: , , , . Autor: Joanna Zasimowicz-Głucha. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

O Joanna Zasimowicz-Głucha

Witam. Mam na imię Joanna i jestem położną z kilkuletnim stażem pracy. Ukończyłam Wyższe Studia Magisterskie na Wydziale Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu o kierunku Położnictwo. Początkowo doświadczenie zawodowe zdobywałam pracując w Ginekologiczno-Położniczym Szpitalu Klinicznym w Poznaniu. Obecnie jestem położną środowiskowo-rodzinną. Sprawuję opiekę nad kobietami w ciąży, połogu i noworodkami. Wiem, jak ogromnym zaufaniem darzą mnie pacjentki stąd pomysł na ten blog - udzielenie specjalistycznych, fachowych informacji z dziedziny położnictwa i ginekologii. Mam nadzieję,że niejednej kobiecie pomoże rozwiać wszelkie wątpliwości oraz udzielić informacji na nurtujące pytania. Prywatnie jestem mamą rocznej Dominiki. W pracy dzielę się z innymi kobietami własnym doświadczeniem połączonym z wiedzą merytoryczną. Moje zainteresowania to: medycyna,psychologia,genetyka i antropologia. Uwielbiam podróże, dobrą kuchnię oraz długie rozmowy o wszystkim i o niczym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>