Cukier w diecie dziecka

Człowiek ma naturalny odruch spożywania wszystkich smaków, jednak najbardziej już od urodzenia organizm domaga się smaku słodkiego. Węglowodany zawarte w wielu produktach sprawiają, że rozluźniamy się i relaksujemy. Cukier dostarcza nam też energii i pomaga w koncentracji. W nadmiarze cukier jednak niekorzystnie wpływa na układ krwionośny, metabolizm wywołując cukrzycę i powodując otyłość, układ pokarmowy powodując niedobory fosforu magnezu i wapnia. Można zatem powiedzieć, że cukier jedzony w dużych ilościach można nazwać trucizną.

Węglowodany to jednak nie tylko biały kruszec w cukiernicy, który każdy kojarzy ze złą dietą. Cukier znajduje się w wielu produktach pod różnymi postaciami.

Dzielimy go na :

  • cukry proste :  glukozę i fruktozę
  • cukry złożone : laktozę, maltozę i sacharozę, skrobię, glikogen

Glukoza i fruktoza – cukry proste są najgorszym składnikiem diety dziecka. Organizm bowiem przyswaja je od razu, bez konieczności dodatkowego rozkładu a co za tym idzie, na jego trawienie nie zużywa ani grama energii. Zjadając zatem cukry proste dzieci wprowadzają do organizmu nic nie warte puste kalorie.

Produkty zawierające cukry proste :

  • cukier kryształ stołowy
  • biszkopty
  • ciasta
  • dżem
  • czekolada
  • cukierki
  • gumy do żucia
  • miód
  • owoce w puszcze
  • napoje kolorowe i gazowane
  • herbatki niemowlęce
  • jogurty owocowe
  • sosy i zupy w proszku
  • konserwy
  • pieczywo białe
  • ketchupy, musztardy
  • napoje mleczne
  • lody
  • galaretki

Cukry proste znajdują się również we wszystkich świeżych owocach i warzywach ale ich spożywanie nie wpływa źle na funkcjonowanie organizmu.

UWAGA!!

Masa produktów na sklepowych półkach wzbogacana jest substytutem cukru, wytworzonym z kukurydzy – syropem glukozowo-fruktozowym. Jest to tani zamiennik cukru powstający ze skrobi kukurydzianej, na który działają enzymy i kwasy przy udziale technologii GMO czyli genetycznie modyfikowanej.

Laktoza, maltoza i sacharoza, skrobia i glikogen to cukry złożone, których metabolizm trwa dłużej niż cukrów prostych a podczas trawienia ich zużywana jest energia.

Produkty zawierające cukry złożone :

  • makarony
  • ryż brązowy
  • warzywa korzeniowe np. ziemniaki
  • kasza
  • otręby
  • produkty pełnoziarniste np. pieczywo razowe
  • kukurydza
  • soczewica

W jaki sposób ograniczyć spożycie cukru u dzieci?

W pierwszej kolejności należy zdać sobie sprawę z tego, że nadmierne spożywanie cukru prowadzi do szeregu dolegliwości już w wieku przedszkolnym.

Nie tylko próchnica i otyłość są przyczyną zbyt dużej ilości cukru w diecie dzieci. W ostatnich latach modne stało się twierdzenie, że dziecko, które jest nadpobudliwe lub nerwowe może posiadać zespół nadpobudliwości psychoruchowej tzw. ADHD. Tymczasem faktycznie na tę chorobę zapada tylko 4-8% dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Skąd przekonanie rodziców, że ich dziecko też na pewno posiada ADHD? Ponieważ nerwowości i nadpobudliwości ruchowej nie kojarzą ze zbyt znacznym spożyciem cukru u swojego dziecka.

Dzieci coraz rzadziej jadają surowe owoce, nie wiedzą jak smakuje naturalny sok domowej roboty, woda mineralna mogłaby dla nich nie istnieć a zupy kojarzą tylko z torebek w proszku.

Nóż w kieszeni mi się otwiera kiedy widzę 3,4,5 latki, które piją colę zagryzając ją słodkim bezwartościowym batonikiem!!

Czy na prawdę tak trudno wyobrazić sobie co w danym momencie wchłania nasze dziecko? Napoje kolorowe to jedna wielka bomba cukrowa, a cola przecież w składzie posiada kofeinę! Czy któryś z rodziców częstujący colą swoje dziecko postawiłby przed nim filiżankę kawy? Wątpię. Cukier z kofeiną wywołują w młodym organizmie dziecka piorunujące działanie, które objawia się właśnie nadpobudliwością i nerwowością.

Produkty, którymi warto zastąpić słodkie przekąski i napoje :

  • suszone owoce – są słodkie ale i bardzo zdrowe
  • wafle ryżowe -  zawierają dużo błonnika i są niskokaloryczne
  • orzechy – bezcenne źródło magnezu, wapnia i fosforu
  • ciastka zbożowe, musli – należy zwracać uwagę na skład i wybierać te najbardziej bliskie naturze
  • ziarna słonecznika, dyni
  • owoce i warzywa – bogate w witaminy i minerały
  • woda mineralna – od wieku niemowlęcego przyzwyczajajmy dzieci pić zwykłą, czystą wodę to świetna alternatywa dla słodkich soków i herbatek
  • nabiał np. jogurty naturalne, maślanki, twarożki – warto wzbogacić je świeżymi owocami
  • kompoty ze świeżych owoców
  • owoce pieczone np. jabłka lub gruszki
  • makaron z owocami i serkiem
  • pierogi z owocami
  • naleśniki z serkiem i owocami

W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje cukru :

  • rafinowany – biały
  • nierafinowany – brązowy

Czasem spotykam się z twierdzeniem, że cukier brązowy jest zdrowszy od białego i tak nie szkodzi. Prawda jest taka, że cukier brązowy i biały szkodzi tak samo, z tą różnicą, że nierafinowany w procesie produkcji nie jest pozbawiony różnych minerałów i witamin.

 

Drogie Mamy!

Chciałabym zwrócić uwagę na produkty dostępne w sklepach dedykowane specjalnie dla małych dzieci. Herbatki granulowane, kaszki błyskawiczne i soczki zawierają mnóstwo niepotrzebnego cukru. Dlatego polecam stosowanie ich odpowiedników takich jak naturalne herbaty ziołowe i owocowe (więcej na ten temat w artykule o herbatach dla dzieci ), kasze mannę, kukurydzianą oraz wodę mineralną i świeżo wyciskane soki.

 

Udostępnij wpis:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    *

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>